• PTSS ? Herstel zonder psychologie, emdr , Mindfulness, ed.
  • Nieuwe generatie verwerking:
  • mild, direct, beste 1e optie
  • zie ook trauma-online.jouwweb.nl

Blogs uit Nucleus Praktijk

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 15:21

Mijn hele leven lang".

 

Een jonge vrouw heeft het gevoel dat haar vader haar niet echt 'ziet'. Hij doet dan wel zijn ding voor zijn dochter. maar met haar bijv. kleren kopen doet ie niet. Is dat dan zo belangrijk? vragen we tijdens de Nucleus opleiding aan haar?

Toch was dit het eerst wat bij haar opkwam op de vraag: noem een situatie van dit gebrek aan aandacht als illustratief.

 

Onderbewuste heeft het eerste woord.

De keuze welke woorden je kiest in open vragen met Nucleus, de spontane antwoorden, zijn door het onderbewuste voorgeselecteerd. Als de vrouw dan antwoordt op de vraag, hoe lang ze dat gevoel al heeft, zegt ze direct: "mijn hele leven lang.."

 

Het Feestje

Als  het onderbewuste dit spontaan uit, nemen we dat serieus en letterlijk. En dat betekent, dat we dus bij het begin moeten zoeken. In de sessies, die we 'het Feestje 'noemen, gaan we naar het échte begin, dus rond de eerste dagen van je bestaan. Hoe werd je ontvangen? Was er rond de conceptie stress? Of schrok je moeder, toen ze zag dat ze in verwachting was? Enz.

 

Onderbewuste heeft het hoogste woord.

Antwoorden op deze vragen komen niet uit het bewuste geheugen, welke veel later pas een taal leert. Dus de antwoorden hierop zijn door het onderbewuste voorgeselecteerd op basis an de emotionele waarde. Maar dit deel van het geheugen liegt niet en geeft aan, zoals het was. Als dit geheugen dus aangeeft in deze casus, dat er geen aandacht was, ligt hier een basisprobleem. Als de vader rond die tijd een drankprobleem heeft, kunnen we dit gebrek aan positieve aandacht beter begrijpen.

 

Positief Programma

Maar hoe kun je dat veranderen? Alle mensen hebben een intern positief programma, dat leidt tot een mooie, gewenste geboorte. En in dit type sessie maken we een Feestje van het allereerste begin. Ongeacht het begin, er is hoge voorkeur voor het positieve programma en altijd wordt dit alternatief omarmd. 

 

Verrassing

Als we dit feestelijk begin bij deze vrouw dus voorstellen, gebeurt er heel veel in haar fysieke sensaties als warmte in haar buik en voortdurende tintelingen in haar hoofd. Haar gelaatsexpressie verandert en er komt een zekere rust. Het is altijd spannend, hoe deze effecten verder uitwerken. Dat is dan weer lering voor mij als onderzoeker, op welke terreinen dit gebrek aan aandacht uitwerkte in haar leven.

Want die verandering kan fysiek zijn, maar ook in bijvoorbeeld interesse of andere focus; of de hechting met kinderen wordt anders. Daarom vragen we graag om feedback, waarmee we de Nucleus Methodiek verder perfectioneren.

 

Balsem voor ouders

Omdat niemand volmaakt is, schuilt er in dit begrip een risico van schuldgevoelens bij ouders; zoals ook in het voorwoord van de vrijgave Balsem voor Ouders wordt aangehaald. De goede kant hiervan is, dat het onderbewuste altijd ontvankelijk is voor het positieve alternatief. En met dat besef werk ik graag met de Nucleus Methodiek. Wil je dit ook leren. ik deel dit graag met je (www.nucleuscollege.nl/opleidingen). 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.